غواصی معلولان ماجراجو در دریاچه آهنک

سعید ضروری

غواصی معلولان ماجراجو در دریاچه آهنک

دنیای متفاوت زیرآب برای هرکسی تجربه‌ای خاص است که ممکن است کمتر در دسترس باشد. غواصی یکی از فعالیت‌های آبی و پرهیجان است که در دریاهای آزاد، دریاچه‌ها و حتی غارهای آبی انجام می‌شود که لذت کشف این دنیای زیرآبی باعث شده است تا افراد ماجراجو در سراسر دنیا به دنبال نقاط مناسب برای غواصی باشند و حتی به سراغ کشتی‌های غرق‌شده در اعماق آب‌ها بروند و در دنیایی متفاوت غوطه‌ور شوند. افراد دارای معلولیت در این فعالیت کاملاً ماجراجویانه و البته امن فعالیت کمتری دارند چراکه دسترسی به این مناطق با چالش‌های زیادی همراه است. اما مشکلات پیش رو باعث نمی‌شود تا افراد دارای معلولیت به دنبال این تجربه نباشند و از کنار آن به‌راحتی عبور کنند. گروه ماجراجویان معلول ایرانی (IADT) همواره ثابت کرده‌اند که برای روبرو شدن با هر چالشی آماده هستند هرچند مشکلات و سختی‌های ماجراجویی برای این گروه بسیار بیشتر از سایر افراد غیر معلول است و حتی در برخی موارد غیرممکن به نظر می‌رسد اما این مسائل باعث نمی‌شود آن‌ها دست از تلاش بردارند و تسلیم شوند. باوجود تمام مشکلات و چالش‌های موجود، این گروه تصمیم می‌گیرد شرایط لازم برای غواصی در دریاچه آهنگ را با همراهی گروه غواصی حرفه‌ای فراهم کند. این گروه باهدف تغییر دیدگاه سنتی جامعه که معلولین را افرادی منفعل و بی‌تحرک و ناتوان می‌دانند در تلاش است تا تصویری متفاوت از معلولیت را ارائه کند. به عقیده آن‌ها افراد با محدودیت‌های فیزیکی و جسمی هم می‌توانند تجربیات نابی را در زندگی خود داشته باشند و فراتر از باورها عمل کنند.

در این برنامه که به همت سعید پروین به‌عنوان مربی غواصی و حامد هوشیاری، هادی جعفری و صالح موبد به‌عنوان کمک‌مربی انجام شد گروهی ۱۲ نفری از اعضای گروه ماجراجویان دارای معلولیت توانستند غواصی در دریاچه‌ زیبای آهنک را به همراه همراهانشان تجربه کنند. سعید پروین در رابطه با غواصی معلولین معتقد است: «غواصی ازجمله فعالیت‌های پرهیجانی است که در میان فعالیت‌های ماجراجویانه در رده Extreme دسته‌بندی می‌شود و افراد می‌توانند تجربه شناور شدن در دنیای متفاوت زیرآب را به‌راحتی تجربه کنند. در زیرآب به‌واسطه بی‌وزنی محدودیتی برای حرکت وجود ندارد که این موضوع برای افراد دارای معلولیت حس آزادی عمل بیشتری را نسبت به دنیای بیرون به وجود می‌آورد. در دنیای زیرآب افراد دارای معلولیت می‌توانند همانند سایر افراد حرکت کرده و به یک‌میزان از این تجربه رویایی لذت ببرند. برخلاف آنچه تصور می‌شود غواصی برای بسیاری از افراد دارای معلولیت غیرممکن نیست تنها کافیست تمام موارد ایمنی با صبر و حوصله بیشتری رعایت شود». به دلیل صعب‌العبور بودن مسیر رسیدن به این دریاچه از ۵ خودروی شاسی‌بلند استفاده شد تا با ایمنی بیشتری این مسیر کوهستانی طی شود. صبح زود پس از جمع شدن اعضای گروه در محلی مشخص و قرار گرفتن ۷ ویلچر در خودروها حرکت به سمت دریاچه آغاز شد. اغلب افراد گروه تصوری از مسیر یا حس غواصی نداشتند اما شور و اشتیاق زیاد برای رسیدن به دریاچه کاملاً در میان اعضا آشکار بود که با وجود خرابی یکی از خودروها همچنان از شور و شوق آن‌ها کم نشد. این گروه با ۴ خودرو و صمیمی‌تر به سمت دریاچه حرکت کردند. در میان مسیر تماشای کوه‌هایی که به دلیل فرسایش شکل‌های زیبایی به خود گرفته‌اند خستگی ناشی از مسیر را از بین می‌برد. بخش هیجان‌انگیز و خاکی مسیر خبر از نزدیک شدن به دریاچه را می‌داد و با عبور از مسیرهای پرپیچ‌وخم که گاهی با شیب تند و دره‌های عمیق همراه بود هیجان رسیدن به دریاچه را دوچندان می‌کرد.

پس از طی کردن بیش از نیم ساعت مسیر خاکی با مناظر بکر و زیبا، دریاچه‌ای کوچک و آبی با حاشیه سبز نمایان شد. گروه غواصی و گروه آفرود به اعضای گروه کمک کردند تا از خودروها پیاده شده و برای آموزش غواصی آماده شوند. این آموزش‌ها به‌منظور آشنایی افراد با نحوه نفس کشیدن زیرآب و علائم ارتباطی انجام شد. پس از آموزش، تجهیزات غواصی به کنار دریاچه آورده شد و اعضای گروه با کمک گروه آفرود و گروه غواصی و همراهانشان به ترتیب برای ورود به زیرآب تجهیزات غواصی را به تن کردند. این دریاچه مناسب‌ترین دریاچه برای غواصی است چراکه عمق و شفافیت مناسبی دارد. به دلیل خلوت بودن منطقه و سابقه حضور افراد مزاحم و اراذل در اطراف این دریاچه نیروی‌های بسیجی به ‌منظور برقراری امنیت در محل دریاچه حضور یافتند تا این برنامه خاص و ویژه در کمال امنیت برگزار شود که جا دارد از جناب سرهنگ انارکی فرمانده ناحیه بسیج فیروزکوه و برادر پاسدار یاسر کیه بادرودی فرمانده حوزه سه سید الشهدا فیروزکوه و همراهانشان تشکر و قدردانی شود.

برگزاری برنامه‌هایی در این سطح نیاز به کمک افراد زیادی دارد که بدون هیچ چشم‌داشتی هر چه در توان دارند ارائه می‌کنند تا تجربیات فوق‌العاده‌ای در زندگی افراد با محدودیت‌های جسمی حرکتی رقم بخورد. دیدن چهره خوشحال اعضای گروه که چالش‌های زیادی را برای رسیدن به زیبایی‌های زیرآب به جان خریدند صحنه‌ای فراموش‌نشدنی را در دفتر ماجراجویی‌ها ثبت کرده است.

نویسنده: سعید ضروری

مؤسس گروه ماجراجویان معلول ایرانی

روزنامه مردم سالاری ۲۶ مرداد ۹۵

آخرین مطالب

Skip to content